Woerden: Wat doet de provincie nou eigenlijk?

Op de markt in Woerden kregen we veel vragen over wat de Provincie eigenlijk doet. Precies de vraag die Provincie@Inwonersbelangen stelt.

Vragen van inwoners wat Provincie@Inwonersbelangen wil worden beantwoord

Provincie Utrecht geeft dit jaar € 535,- miljoen uit

In 2015 geeft de provincie Utrecht € 535,- miljoen uit. Van veel plannen is niet duidelijk wat deze inhouden of wat ze opleveren. Een groot deel van de taken van de provincie kan naar
Rijkswaterstaat, het Waterschap en de gemeenten. Met veel taken is dit al gebeurd. Zo is per 1 januari van dit jaar de jeugdzorg naar de gemeenten gegaan. Andere voorbeelden zijn de veiligheidstaken (brandweer) en milieutaken (toezicht en vergunningverlening). Een inschatting is dat ruim 10% van de uitgaven van provincie Utrecht naar de gemeente overgeheveld kunnen worden. Dit is al gauw € 50,- miljoen per jaar.