Verkiezingswinst door bundeling van lokale partijen

Nog nooit deden zoveel nieuwe partijen mee met de provincie verkiezingen. Het gaat om de bundeling van de lokale partijen in de provincies. Ze liggen goed bij de kiezers. De winst in 2014, die uitmondde in 25% tot 33% van de stemmen zal zich ook gaan vertalen in de uitslag op 18 maart voorspellen hoogleraren staatsrecht. In de provincie Utrecht hebben de lokale partijen zich gebundeld in Provincie@Inwonersbelangen.

De hoogleraren denken dat dit het moment is voor de lokale partijen. Ze zagen het vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen al gebeuren. Daar boekten de lokale partijen eclatante verkiezingszeges. Door die overwinningen nam het zelfvertrouwen van de lokale partijen toe. Meer dan 150 lokale partijen besloten hun kiezers ook te willen vertegenwoordigen in de provincie. Op de kandidatenlijsten staan de bekende lokale raadsleden, dorpsgezichten en wethouders die al succes wisten te boeken bij de plaatselijke verkiezingen.